Monografia Bisericii Grozești

Istorie Martie 21, 2014

Parohia Grozești purtând hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este așezată la loc de șes, între râurile Prut și Jijia, chiar pe malul Prutului, pe o lungime de aproximativ 3 km și o lățime de 800 m. Dincolo de Prut, spre răsărit se află situat un alt sat care poartă același nume de  Grozești  – Republica Moldova.

Satul Grozești , se mărginește la nord cu Parohia Colțu-Cornii, la sud cu Parohia Gorban, la est cu râul Prut, iar la vest cu Parohiile Bohotin și Răducăneni. Cele mai apropiate orașe sunt municipiul Iași, situat la o distanță de 54 km, respectiv municipiul Huși, județul Vaslui la o distanță de 50 km.

După unele informații, satul Grozești datează din anul 1716, având o vechime de 297 ani. Din explicațiile bătrânilor din acest sat se spune că această denumire s-a dat din motivul că prin aceste locuri treceau des hoardele barbare, care în trecerea lor săvârșeau atâtea atrocități încât te îngrozeau.

Satul Grozești aflându-se între râurile Prut și Jijia erau supuse adesea inundațiilor, din acest motiv s-a construit digul de protecție care este întreținut și în prezent.

Cu sute de ani în urmă satul Grozești ar fi fost așezat la o distanță de 3 km în partea de miazăzi, cu denumirea de Poicești; datorită inundațiilor, locuitorii s-au mutat cu timpul, formând actualul sat Grozești, care numără în prezent 360 de familii și 1150 suflete.

Locuitorii satului români de confesiune creștin ortodoxă, care se ocupă din cele mai vechi timpuri cu agricultura și creșterea animalelor.

În momentul de față, satul Grozești dispune de următoarele instituții: Primăria Grozești, Școala Generală cu clasele I – VIII, Dispensar uman, Dispensar veterinar, Poștă, Poliție și 4 unități private.

Satul este electrificat din toamna anului 1963, ulițele nu sunt drepte deoarece este o așezare veche, însă conform planului de sistematizare, aceste ulițe au fost lărgite și unele îndreptate.

În acest sat este o singură Biserică care are 3 turnuri: unul mare la intrare în biserică, unul mijlociu la mijlocul bisericii și unul mai mic deasupra Sfântului altar.

La turnul de la intrare sunt instalate două clopote care au fost returnate în anul 1957 sub păstorirea preotului Ionescu Aurel. Actuala biserică este mare, înaltă, deoarece a fost clădită pe vechea bisericuță care a fost construită din pari și vălătuci. Construcția ei a fost începută în anul 1903 sub păstorirea preotului Gheorghe Andreescu și s-a terminat în anul 1914 când a fost sfințită, însă nu se știe de către care arhiereu.

Biserica a fost construită cu cheltuiala și munca voluntară a enoriașilor din acea vreme, sub supravegherea maistrului Stoica și a tinichigiului Sorănescu.

În anul 1924 i s-a făcut o mică renovare sub păstorirea ieromonahului Macarie Buză, iar în anul 1936 s-a făcut o reparație radicală când a fost acoperită cu tablă zincată, acoperișul vechi fiind din șindrilă, sub păstorirea preotului Neculai Chiria.

Neavând o temelie solidă, cu timpul pereții s-au măcinat amenințând ruinarea edificiului, așa că s-a simțit nevoia construirii a 13 picioare (contraforturi) din piatră și ciment, lucrare executată în anul 1963 sub păstorirea preotului Ionescu Aurel.

Biserica nu este pictată în interior, catapeteasma are o pictură în ulei de culoare vie, pictorul nu se cunoaște. Stilul în care s-ar putea încadra este cel moldovenesc și dispune de toate obiectele de cult necesare serviciului divin. Aceasta nu posedă obiecte de valoare istorică, artistică, documentară și nici metale prețioase.

În anul 1977 sub păstorirea preotului pensionar Neculai Leonte s-a făcut electrificarea în biserică. Din anul 1982 și până în prezent, biserica este păstorită de preotul Cotin Vasile.

În anul 1983 cu ajutorul credincioșilor s-a cumpărat o casă parohială, iar în anul 1985 s-a împrejmuit cimitirul cu plasă de sârmă și stâlpi de beton.

În anul 1998 s-a constatat că Biserica se degradează datorită acoperișului și împreună cu enoriașii s-a realizat schimbarea acoperișului în întregime, a ușilor și a geamurilor. În continuare s-a realizat consolidarea Bisericii, prin cimentuirea acesteia atât în interior cât și în exterior, lucrare care a fost finalizată în anul 2004.

În anul 2005 s-a schimbat gardul Bisericii din față și s-a turnat o alee. În anul 2007, cele 13 contraforturi au fost consolidate. În anul următor s-au schimbat porțile de la intrarea în curtea bisericii, iar în anul 2010 s-a realizat repararea unuia dintre cele două clopote. Toate aceste lucrări au fost săvârșite cu ajutorul enoriașilor acestei parohii sub supravegherea preotului paroh.